Tänkvärt

GP hade en krönika om partiet i måndags. Den är läsvärd och tankeväckande.

Jag håller inte med skribenten att Kristdemokraterna är ”ett hopplock av allmänborgerliga tankar”. Men kanske är det så vi uppfattas när vi lägger förslag som i viss mån har kommit att tolkas som populistiska.

Vi har i min uppfattning den tydligaste och mest utarbetade och konsekventa ideologin av alla partier i Sverige. Det är en ideologi som också är den som mest fokuserar på värderingar, och på människans värde och mänskliga rättigheter.

Men detta får vi tydligen inte fram.

Här måste vi bättra oss.

Kritiken att vi inte är samspelta träffar delvis rätt. Delsvis inte. Vilket parti har inte en intern diskussion om olika uppfattningar, särskilt i frågor om ”medel”. Här måste vi få diskutera och ha olika ståndpunkter, särskilt innan beslut tas måste varje parti tillåta diskussion och åsiktsbrytningar. Vi står dock enade kring målen.

Delvis träffar kritiken rätt: Vi är inte samspelta i den mening att partiet under rikstinget samlades och enades. Här var det för mycket ställningskrig och för lite utsträckta händer. Och som vi läste i Svd igår vill ju t.o.m. vissa företrädare ”lyfta ut” de abortkritiska ur partiet.

Än har vi inte hört partiledningens reaktioner på detta.

En reaktion på “Tänkvärt

  1. ”Vi har i min uppfattning den tydligaste och mest utarbetade och konsekventa ideologin av alla partier i Sverige. Det är en ideologi som också är den som mest fokuserar på värderingar, och på människans värde och mänskliga rättigheter.

    Men detta får vi tydligen inte fram.

    Här måste vi bättra oss.”

    Hej, du har så rätt i det du skriver. Att ha en bra politik är ganska svårt men att kommunicera den är ÄNNU svårare. Jag förespråkar en kristdemokrati som tar avstånd från populism, en kristdemokrati som vågar debattera svåra frågor (utan att det blir ställningskrig) och som faktiskt kommunicerar detta till väljarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *