Äktenskapsfrågan – regeringssamarbetet och alliansen

Så har slutligen äktenskapsfrågan strandat i regeringen. Göran Hägglund skriver om det på Svd:s brännpunkt.

Vad som händer nu är lite oklart. Tidningarna skriver lite olika om vad som sägs vara gången framöver.

Klart är att regeringen som helhet (inkl Kristdemokraterna) lägger en proposition om en könsneutral samlevnadsbalk. Vad jag förstår kommer domare att förlora rätten att viga. Svenska Kyrkan förlorar sin automatiska rätt att viga, och kommer att få ansöka om vigselrätt som alla andra samfund.

Det är viktigt att notera att Kristdemokraterna stått på sig i vår grundhållning: Äktenskapet gäller mellan man och kvinna.

Under resans gång har vi fört fram tre kompromissförslag i avsikt att få fram ett regeringsförslag. 

Det senaste förslaget, att införa en civilrättslig registrering av samlevnad och att överlämna åt kyrkor, samfund och religioner (eller andra intresserade) att genomföra en högtidligare vigselceremoni, har vunnit stort stöd i media, bland ledarskribenter, samfundsledare,  Humanisterna och RFSU (och här) har delat den uppfattningen.

Exempel på ledare: Expressen,  NorrbottensKuriren, Nya Wermlandstidningen, Barometern och DN. Sedan tidigare har ett antal ledarskribenter krävt civilrättslig registrering. UNT stödjer Kristdemokraterna (med visst förbehåll)

Det är mycket märkligt att Reinfeldt, som inte ens är medlem av kyrkan, nu väljer lägga sig i hur Kyrkan (samfunden) hanterar ett av sina grundläggande religiösa begreopp (äktenskapet). Det är innebörden av det  förslag som Moderaterna, Centern, och Folkpartiet avser att lägga som motion i Riksdagen. (Se KDU:s ordförande och  Barometern).

Samtliga våra förslag har avvisats. Moderaterna, Centern och Folkpartiet har låst fast sig i prestige, och vågar inte ändra sig och ta det förslag som Kristdemokraterna lanserat.

Det innebär i praktiken att även om inte regeringen lägger en proposition som kör över en av regeringspartierna, så kör riksdagsmajoriteten över Kristdemokraterna och de 30-40 % av väljarekåren som står för samma uppfattning som oss. (Enligt en Sifo-undersökning i våras, tidningsundersökningar, som t.ex  GP:s webb-undersökning denna veckan om stöd för enkönade äktenskap  [flyttad hit])

Att (s), (v) och (mp) gör det är kanske inte så mycket att säga om. Men att (m), (c) och (fp) gör det är  mer anmärkningsvärt. Och värt att minnas vid nästa val!

Redan märker vi på grästrotsnivå att många moderater är missnöjda över sitt partis utveckling, och det gäller då inte bara äktenskapsfrågan.

Jag vågar förutspå att moderaterna kommer förlora många av sina tidigare kärnväljare, och många kommer att gå till Kristdemokraterna. Redan har vi i vår lokalavdelning fått ta emot några moderater som bytt parti, och jag vet att fler funderar. Jag vet också att Centern lokalt förlorat flera medlemmar på sin hantering av bla äktenskapsfrågan.

Det är inte solklart hur det kommer gå i riksdagen. Det finns tre slutlägen:

Alt 1: Könsneutral äktenskapslag enligt oppositionens modell. Alt 2: Könsneutral äktenskapslag enligt fp-m-c-modell (i sak samma innehåll som oppositionens)Alt 3: Civilrättslig samlevnadslag, enligt kd:s modell.” (Dagen)

Läs Dagens artikel som beskriver läget.

Även om inte Kristdemokraterna avgår från regeringen efter det som hänt så är det fullt klart att allianssamarbetet fått sig en allvarlig törn. Förtroendet för moderaterna, centern och folkpartiet bland oss Kristdemokrater har naggats ordentligt i kanten.

Det får givetvis konsekvenser på sikt. Och de är i första hand inte positiva.

Tillägg 9 november 2008:

Sten-Gunnar Hedin ger en bra analys över läget i en debattartikel i Dagen. Kontentan är att Kristdemokraterna, och Göran Hägglund, trots allt faktiskt förhindrat att ett regeringsförslag (proposition) läggs om könsneutrala äktenskap.

Vi har stått upp för det vi tror på, även om vi blir överkörda av riksdagen. Vi är därför värda att få de kristna och värdekonservativas röst i nästa val. Utan oss hade vi redan haft en proposition om könsneutrala äktenskap.

Läs också vad KDU:s ordförande, Charlie Weimers, skriver i frågan.

8 reaktion på “Äktenskapsfrågan – regeringssamarbetet och alliansen

 1. Tack,

  Jag ser att du skriver flitigt! Jag har gått på tomgång vad gäller skrivande under större delen av året: jag har haft mycket att göra (förutom politiken och företagandet): Jag har sålt huset, flyttat, fått ett stipendium att forska i Israel, varit i Israel med familjen, och sedan forskat…

  Men nu kommer jag igång så smått!

 2. Jag har svårt att se samarbete möjligt för de fyra
  partierna efter att en minoritet som fått mediastöd
  har blåst upp till storm mot värderingar som de
  flesta praktiserar. Äktenskap mellan man och kvinna.
  Ett rungande nej och kd lämnar regeringen

 3. Jag delar inte din uppfattning om ”värderingar som de flesta praktiserar”. Det kanske gäller politiker, men det gäller inte väljarna, där vi har stöd för vår åsikt av ca 30-40 % av väljarna.

  I GP:s undersökning i veckan fick vår uppfattning stöd av 45 % av de som röstade.

  Sedan tror jag att väldigt många politiker har en privat åsikt som de inte vågar föra fram, utan de följer partiets ”piska” och självcensurerar sig, och håller sig till politiskt korrekta uppfattningar.

  Menar du att M, C och Fp skulle sparka ut oss ur regeringen?

 4. perherman, jag undrar om du inte alldeles missförstod Yngve ovan. Skulle faktiskt tro att ni är överens om att äktenskapet mellan man och kvinna är en värdering ”som de flesta praktiserar”. Även jag håller med er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *