(Hur länge) Kan Pelle (s) fortsätta regera?

Läste ett referat om KF-förhandlingarna i Hallands Nyheter i morse som konstaterar att ”politiken nu hamnat i läget att det är socialdemokrater som ska genomföra en borgerlig politik, eftersom det är socialdemokrater som sitter på alla ordförandeposter”. ”Pelle Pellby menar att det är sådant man får ta …” Pelle säger vidare: ” Det blir alltid så att man måste hantera beslut som man inte tycker om, det ingår i det politiska spelet.”

Hur länge skall (s) ta sådana smällar utan att förlora i trovärdighet?

Vi i MarkAlliansen avser ju inte att minska våra insatser att påverka och förändra politiken i Mark. Fler förslag kommer där det kommer bli votering och med Markbygdspartiets röster får vi ju normalt igenom vad vi vill.

Som det är nu är det en olycklig sits.

Vänstern (S+V) har ordförandeposterna i nämnder, och majoritet (3 mot 2) i alla arbetsutskott. Men MarkAlliansen har med stöd av Markbygdspartiet majoritet i alla nämnder, i Kommunstyrelsen och i Kommunfullmäktige.

Problemet är hur förvaltningarna, t.ex kommunledningskontoret, eller Barn- och ungdomsförvaltningen, skall tolka situationen. Vilken ”majoritet” skall de lyssna på, vilka politiska direktiv skall de utgå ifrån. Självklart gäller de formella beslut som tas, men det finns många ärenden som behöver ha en politiskt färgad inriktning redan innan de kommer så långt som till beslut.

Resultatet blir en otydlighet från den politiska ledningen som är olycklig.

Min känsla är att det kan leda till två situationer: i den ena så blir förvaltningarna lite handfallna och avvaktande och väntar på de politiska signalen som kommer genom beslut, i den andra så driver förvaltningarna en mer självständig linje utifrån egna ställningstaganden.

Ingen av dessa situationer är önskvärd.

Det är klart att en politisk ledning blir tydligare, snabbare och starkare om den politiska majoriteten är samma i arbetsutskott, styrelser och nämnder, samt att de som har den politiska majoriteten också har ordförandeposterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *