De kristna väljarna – utopiskt för fp

Roland Utbult, ersättare i riksdagen för Folkpartiet, skriver idag på Brännpunkt (Svd) om de kristna väljarna. Det handlar om varför de inte längre röstar på Folkpartiet.

Han avslutar:

”Kristdemokraterna har under många år uppfattats som för­svarare av kristna värderingar och de har också haft ett mycket stort stöd av kristna.
Opinions­undersökningar visar dock att parti­ledningens nya inriktning har lett till att många av kd:s kärnväljare nu funderar över sin tillhörighet.
Det är angeläget att folkpartiet på nytt blir det självklara alternativet för kristenheten och för andra folkrörelsebaserade organisationer, som exempelvis nykterhetsrörelsen och miljörörelsen.”

Jag håller med om att vårt partis ”nya inriktning” lett till att många av våra kärnväljare blivit fundersamma.

Men att tro att man därför skulle kunna tänka sig att rösta på Folkpartiet pekar på brist på självkännedom (om hur Folkpartiet uppfattas).

Utbult pekar ju själv i sin artikel på att uttalanden från t.ex. Birgitta Ohlsson (”abort på export skulle kunna bli en svensk succé långt viktigare än alla egenhändigt hopsatta ­Billy-bokhyllor och trallvänliga popsånger”) provocerar många kristna.

Detsamma kan sägas om många utspel och uttalanden från Barbro Westerholm, som fick Hedeniuspriset 2004 från förbundet Humanisterna.

Hon har flitigt motionerat om sådant som många kristna anser ytterst tveksamt, t.ex att likställa sekulära livsynsorganisationer (t.ex de ateistiska Humanisterna) med religiösa samfund ur statens synpunkt vad gäller juridisk ställning, ekonomiska bidrag mm. Eller att inrätta ett kunskapscentrum om sekter (riktat mot t.ex tros-rörelsen). Hon har också flera gånger motionerat om ”åtgärder mot sektsjuka”, om ”behandling av sektsjukta”, samt om ”destruktiva sekter”, den senare om att tillsätta en utredning för att undersöka om det finns behov av särskild psykiatrisk vård för människor som hamnat i en destruktiv sekt (läs b.la trosrörelsen). Detta gjordes också, och organisationen FRI hade ett stort inflytande i processen. På sin hemsida  säger hon att hon kommer att jobba med ”frågor som rör homo-, bi- och transexuellas rättigheter”.  Du kan läsa hennes motioner på riksdagens databas.

Roland Utbults slutsats är: ”Folkpartiet be­höver finna vägar tillbaka till de kristna väljarna”.

Men sannolikheten för att detta skall ske, med folkpartistiska företrädare som Ohlsson och Westerholm, är betydligt mindre än att Kristdemokraterna ”finner tillbaka till” sina traditionella kärnväljare.

Därför tror jag på fortsatt stöd för Kristdemokraterna från de kristna väljarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *