Ideologiskt tydlig politik

Jag har varit tyst en längre tid på bloggen, och även skrivit färre inlägg sista året. 

Det blir lätt ett krav att skriva ofta och mycket. Men blir det bättre för det? 

Jag har på sista tiden funderat mycket på hur vi skall driva politik som är ideologiskt tydligare, både på lokalplanet och på riksplanet. 

Det är vanligast att man driver pragmatisk politik, utifrån samförstånd och enhet i de politiska blocken: här i Mark i MarkAlliansen och på riksplanet genom regeringssamarbetet i Alliansen.

Men jag tror att väljarna (våra väljare men även de andra partiernas) ät trötta på pragmatisk och samförstånd (när det blivit för mycket av det). 

Pragmatisk politik är för mycket förvaltande. Det kan tjänstemän stå för. Om vi politiker blir förvaltande så är något fel. Vi behöver vara nydanande och utvärderande, hitta nya lösningar och ibland gå tillbaka till gamla lösningar och levnadssätt. Om det är bättre för våra innevånare, om det blir ett bättre samhälle.

Vi brukar säga att vi vill skapa ”det gemensamma bästa”. Men det gemensamma bästa är inte politik baserad på minsta gemensamma nämnaren. Utan just det bästa för det gemensamma samhället.

Detta är något jag skall arbeta med framöver: skapa en ideologiskt tydlig profilerad politik baserad på en kristdemokratisk ideologi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *