Lars F. Eklund utträder ur partiet

När jag kom hem från Rikstinget låg ett mail och väntade på mig.

Lars F. Eklund, som varit en av partiets ledande ideologer, ledamot av partistyrelsen (men inte ställde upp för omval i år), samt är direktor för Civitas-institutet, hade skickat ett mail med anmälan om utträde ur partiet.

Varför till mig? Ja, jag är ordförande i den lokalförening som han då tillhörde: Marks lokalavdelning. Eftersom jag inte själv har rättigheter att ändra i det centrala medlemsregistret så har registreringen dröjt tills nu efter semestern.

Jag beklagar han utträde, även om jag kan förstå bevekelsegrunderna till hans handlande. Han menar att Kristdemokraterna fjärmar sig från klassisk europeisk kristdemokrati. Vissa kanske nu tycker att partiet därmed ”rensat ut” en fundamentalist – men jag tror att vi förlorat en del av vår ideologiska förankring.

Även jag är kritisk till partiets ”nya” inriktning, men drar inte samma slutsats. Jag tror att jag har majoriteten av medlemmarna och majoriteten av våra väljare bakom mig i min kritiska inställning vad gäller partiets ställningstaganden och ageranden bl. a. i abortfrågan.

Opinionsundersökningarna ger mig stöd för denna uppfattning: I Sentios senaste mätning i slutet av juli får vi 3.7 % vilket är lägre än deras mätning i juni. I Demoskops senaste mätning (se i Svd eller DN) i början av augusti får vi 3.5% vilket också är en nedgång från juni. Svd skriver också om att vi Kristdemokrater lever farligt!

Den nedgång i opionionsmätningarna som inleddes efter Hägglunds uttalande om att lägga fram ett förslag om abort för utländska kvinnor, fortsätter alltså, trots Hägglunds och partiledningens tydliga ställning och rikstingets uppbackning av partiledningens ståndpunkt.

Läs mer om opinionsutvecklingen och partiets väljarstöd här.

2007-08-15:
Artikel i Dagen.

En reaktion på “Lars F. Eklund utträder ur partiet

  1. Hej pherherman, Peter Green heter jag och har under en period varit ganska intresserad av Civitas-institutet och Kristdemokratisk ideologi, men har tvekat att gå in i partiet efter vissa beslut som tagits. Har du någon aning om hur Lars F. Eklund och ni ideologiskt intresserade Kristdemokrater kommer att gå vidare i nuläget?

    Jag är mycket intresserad av att delta i diskussionen och arrangemang framöver och finns på

    http://akademinforklassiskkulturkritik.wordpress….

    Med vänlig hälsning

    Peter Green

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *