Min kryss-vinst och partiets profil

Nu står det klart att Kristdemokraterna gjort sitt sämsta val sedan 1994. Vi backar i alla val, och i kommunerna blir vi nu mindre än Sverigedemokraterna räknat i antal mandat! Vi har 594 mandat, och SD har 609 mandat.

Nu är det allvar – som om det inte varit det efter tidigare val där vi backat (2002, 2006, EP-valet) !

Vi behöver göra en ordentlig val-analys över hur vi fungerar på kommunnivå, i region och landsting, och i riksdag och regering.

Att jag med min profilerade personvalskampanj vunnit kryssen i vår riksdagskampanj i VG Södra före sittande riksdagsledamoten sedan 8 år, Else-Marie Lindgren, tror jag är en fingervisning om i vilken riktning våra väljar vill att vi skall gå: vi behöver bli ett tydligare, ideologiskt alternativ till de andra borgerliga partierna.  (I kommunvalet fick jag 25,15 % i Mark 2 och 14,57 % i Mark 1.)

i har framstått som ett allmän-borgerligt parti och tappat bort vår tydliga koppling till den judisk-kristna etiken, med sin betoning på solidaritet och omsorg om de utsatta och svaga i samhället: änkor (äldre), föräldralösa barn (utsatta barn), främlingen som bor ibland oss.  I denna profilering (som  behövs) så behöver vår syn på människovärdet stå i fokus: alla människors  lika värda, men  också unika, okränkbara värde.

I dagens BT skriver ledaren lite grann om detta. I tidningen finns också en artikel om krysskampanjer och om min personvalskampanj. (hittar den inte ännu på internet.)

Utdrag ur ledaren:

Ty de [kryssen] säger något om vilken riktning väljarna vill ha i partiet. Det kan ha betydelse för framtiden och den kryssade politikerns utsikter att vinna gehör för sin linje.

Men det ger framförallt en möjlighet att minska klyftan mellan väljare och valda. Ett bra förhållande kan börja med ett kryss. Det är en sak att lägga ett partis valsedel i röstkuvertet. Den som dessutom kryssar en person har gett den ett personligt förtroende att förvalta.

Därför har en personkryssad politiker ett stort ansvar inför sina väljare. Det blir tydligare att det är därifrån, och inte från partiledningen, som uppdraget kommer.

Tidningen Dagen skriver också om partiets profil – i jakten på de allmänborgerliga väljarna så tappar vi de kristna väljarna. Fler kristna röstar på (S) än på KD!

En av våra viktiga frågor är: Vilket mervärde ger Kristdemokratin i politiken? Om det är den judisk-kristna etiken och dess tillämpningar på ett antal frågor som rör omsorgen om de utsatt och svaga, de äldre, barnen, främlingen ibland oss, människovärdet mm, då behöver vi lyfta fram det mer i våra politiska utspel och förslag. Annars drunknar vi i Alliansen, och blir sedda som ett av de ”blåa” partierna.

Vi har också totalt misslyckats att nå invandrarna, som ofta delar våra grundläggande värderingar, om än ibland med muslimsk utgångspunkt (den gyllene regeln finns i olika islamska varianter, islam delar sin religiösa grund med judendom och kristendom).


2 reaktion på “Min kryss-vinst och partiets profil

 1. Hej Per-Olof
  Nu har du en verkligt brännande fråga att ta itu med i din hemkommun. Vad tänker du göra för att återföra de båda bortrövade barnen till det familjehem som de betraktar som sitt eget. Och hur ska du politiskt agera mot de inkompetenta och fullständigt känslokalla idioter som arbetar i kommunens socialfrågor?

 2. Hej Mathias,

  Jag det blir mycket att ta i, inte minst frågan om arbetskultur och värdegrund för nämnd och förvaltning. När det gäller sakfrågan om det aktuella fallet så har jag ännu inget mandat eftersom jag väljs formellt den 15:e december, och blir ordförande från den 1 januari 2011.

  Mia Magné (C) inträder nu som ordförande för resterande del av mandatperioden, och jag har fullt förtroende för hennes förmåga att leda arbetet som behövs göras just nu utifrån Socialstyrelsens rapporter och kritik.

  Vi som parti har också två ledamöter i nämnd och socialutskott: Lars-Inge Andersson, och Inga-Maj Krüger, som i redan tidigare agerat i ärendet (och fått utstå spott och spe för sin kritiska hållning), och jag räknar med att de tar sitt ansvar i hanteringen av sakfrågan.

  mvh

  Per-Olof Hermansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *