Välkommen till årsmöte för Kristdemokraterna i Mark

Kära vänner,

Jag hälsar alla varmt välkomna till årets årsmöte och tillika nomineringsstämma för Kristdemokraterna i Mark.

Om ni följer med i media vet ni att Kristdemokraterna ligger lågt i opinionsundersökningarna. Sedan valet 1998, då vi fick 12 %, så har siffrorna dalat för varje val.

Min uppfattning är att det beror på att partiet blivit för otydligt, och inte vågar sticka ut med sina profilfrågor. Jag har också varit en av de interna röster som varit kritisk till partiledningen (inkl partistyrelsen och ledande funktionärer) som alltför hög grad orienterat partiet i en mer allmänborgerlig, och i vissa fall social-liberal riktning.

Den interna kritiken har vuxit sig starkare i takt med motgångarna, och sedan sommaren 2009 tror jag mig märka början till en förändring från partiets ordförande, Göran Hägglund. Det har märkts i hans val av talskrivare, Fredrik Haage, och genom de större tal Göran Hägglund hållit på rikstinget, i Almedahlen, på partifullmäktige och nu senast på kommun- och landstingsdagarna.

För första gången hördes Göran Hägglund säga att partiet grundas på ”kristen” etik. Annars har han brukat säga att vi är ett värdeorienterat parti. Men det räcker inte. Vi måste våga sätta etikett på vilka värderingar vi bygger på.

Nu söker Göran Hägglund sig tillbaka till de kristdemokratiska rötterna i tysk efterkrigstid, bl a genom att hänvisa till den tyske ekonomen Wilhelm Röpke, som betonade att samhället inte är staten, och att samhället måste bygga på andliga värden, moral, och sociala normer. Marknaden måste tyglas, inte av stat och regleringar enbart, utan av människans etiska värderingar. Den rätta vägen är den ”tredje vägen”, mellan marknad och stat. Ett samhälle byggt på de små gemenskaperna, med familjen som grundsten.

Vi kristdemokrater behöver inte bara vara ideologiskt tydliga, utan även våga ta för oss, sticka ut, och våga konfrontera andra partier utifrån vår ideologiska position. Annars märks vi inte, även om vi i Alliansregeringen haft en stor påverkan med bla vårdnadsbidrag, lagen om valfrihet (LOV), avskaffande av fastighetsskatten, och mycket mer.

Jag är helt övertygad om att vi har våra kärnväljare med oss, de är lojala, och trogna, fast ofta besvikna. Så vi kommer in i riksdagen. Det är jag inte orolig för.

Men vi kan bli mycket större, och påverka politik i kommun, region och riksdag mycket mer. Ett sätt är att i valet kryssa in de som står för en tydlig kristdemokratisk ideologiskt grundad politik!

Välkomna!

Per-Olof Hermansson
Ordförande Kristdemokraterna i Mark

PS läs mer om Wilhelm Röpke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *