KF den 12:e december

Tillställningen igår blev inte så dramatisk som den skulle kunna blivit.

Visst ställde Markbygdspartiet till det. De yrkade på proportionella val till samtliga styrelser och nämnder. Men Henry Sandahl läste också upp en förklaring om deras ställningstagande som var obegripligt. Han både sa att de ville stödja en borgerlig ledning, men tog tillbaka det i samma anförande. Tolkningarna blev därefter. Vissa tolkade det som stöd, andra som avståndstagande.

Kontentan blev att MarkAlliansen, eller Fempartigruppen som vi också kallats, stod fast vid vår överenskommelse med vänsterblocket om att de skulle få ordförandeposterna och majoritet i utskott och 5-mannanämnder.

Trist; Men förhoppningsvis har Mbp lärt sig läxan: det går inte att förhandla med antydningar och med attackar, det kräver tydlighet och vilja till samförstånd.

Vi har också lärt oss en läxa: Förhandla inte för snabbt med vänsterblocket, och var inte för passiv gentemot Mbp. Vill vi ha ledningen behöver vi agera, inte bara reagera.

Det som förvånar mig är att Mbp inte lade fram förslag om Margareta Löfgren till ordförande i KS. Hade de gjort det så hade vi fått en annan ledning. Antingen visste de inte att detta var vår utgångspunkt för att rösta mot vänsterblocket. Henry Sandahl antydde i sitt tal att vi själva skulle lansera ML till ordförande, men det kunde vi ju inte göra med den överenskommelse vi hade med vänsterblocket.

En annan sak hade det varit om Mbp tydligt sagt att de vill stödja en borgerlig ledning (från ordförandeposten i KS, till ordförandeposten i minsta nämnd), och de lanserat henne.

Slutsatsen är att Mbp valt att inte lansera den borgerliga kandidaten Margareta Löfgren, och därmed har de visat att de inte ville stödja en borgerlig ledning.

Fortfarande har vi inte fått något annat skriftligt från Mbp än den pressrelease som kom efter valet där man deklarerade att man skulle vara oberoende och inte stödja något block.

Hoppas att Mbp:s väljare observerar detta, och minns det till nästa val.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *