Markbygdspartiet i vågmästarrollen

I det två tidigar fullmäktigemöten vi haft har MBP tydligt visat sin borgerliga profil.

Vid första mötet lade man fram förslaget att utse Lennart Brunnander till Kommunfullmäktiges ordförande.

Eftersom förslaget inte var förankrat hos oss i MarkAlliansen, och vi ingått en överenskommelse med (s) och (v) om att de skulle få ordförandeposter så gick Lennart upp och förklarade att han inte var kandidat. Han förklarade också bakgrunden: Att Markbygdspartiet skriftligt i en pressrelease tydligt sagt ifrån att man ville vara oberoende och inte ville stödja något block. Därmed har vänstersidan fått majoriteten.

Henry Sandahl gick upp och orerade ordrikt om socialism och annat. Tydligt framgick att MBP i alla händelser inte var socialistiskt.

I förra fullmäktige stödde MBP alla voteringar där MarkAlliansen yrkade något annat än vänstersidan.

Under sista veckorna har MBP kontaktat MarkAlliansen för att föra förhandlingar så att den borgerliga sidan kan få makten via teknisk valsamverkan vid valen i fullmäktige. Tyvärr tog (c) och (fp) ställning mot ett sådant samarbete. De hänvisade till den överenskommelse som vi gjort med vänsterblocket, och att de inte kunde bryta denna när det nu gått så lång tid sedan valet.

Vår överenskommelse med vänsterblocket var att de skulle få alla ordförandeposter, majoritet i alla 5-mannanämnder och arbetsutskott, samt att vi i nämnderna för övrigt skulle vara lika in nämnderna med MBP som vågmästare, precis som i fullmäktige.

I valberedningen igår framkom en märklig sak: S nominerade bara två ersättar till krisledningsnämnden och räddningstjänstledningen, och Henry Sandahl (MBP) nominerade en till varje av dessa. Detta stämmer inte matematiskt med mandaten, och enda förklaringen är att det finns en ny uppgörelse mellan vänsterblocket och MBP.

Dessutom försa Henry sig när vi skulle nominera till Kommunstyrelsen: ”Jag nominerar två personer: ”Henry Sandahl, och Birgitta Andersson”. Här avbröt ordföranden, Barbro Pettersson (s) honom: ”Nej, Henry, proportionella val kan vi inte förätta här, det får vi ta i fullmäktige”.

Märkligt, men det finns kanske en förklaring som jag inte just nu förstår. Vill man kan man tolka det som ett försök till valteknisk allians mellan (s) och (mbp), men det tror jag straffar sig för (s).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *