Glutamat i mat

För några år sedan skrev jag ett inlägg om glutamat. Sedan någon gång på 90-talet har jag och familjen uppmärksammat att glutamat i mat gör maten alltför smakstark , till den grad att när man väl märkt och lärt känna smaken av glutamat så tycker man inte längre att det smakar gott.

Dessutom finns det alltmer forskning som visar på riskerna med glutamat, och för vissa med allergi kan det t.o.m vara förenat med livsfara att äta mat med glutamat.

Vissa år har i  princip alla julskinkor kryddats med glutamat. I många färdiga kryddor är glutamat med.  Märket KNORR har otroligt mycket glutamat fortfarande i de flesta av sina produkter, t.ex färdiga soppor,  Cup of Soup mm, Jag kontrollerade denna veckan.

Men nu tror jag trenden har vänt. Jag upptäckte förra veckan att Estrella nu på sina chipspåsar skriver att det enbart är naturliga ingredienser, och mycket riktigt i de påsarna fanns inte längre glutamat!

Blå bands soppor har inte glutamat (har ej koll på om de haft det tidigare).

Men en del av Knorrs kryddor som tidigare innehållit glutamat gör det inte längre.

Heder åt Estrella och övrig leverantörer som plockar bort glutamat!

Det är bra: vi behöver mer och mer gå tillbaka till att laga mat från råvaror och med basingredienser, och av hög kvalitet, tror jag, för att vi skall må bättre.  Och det smakar bättre också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *