Följetången IOGT-NTO

IOGT-NTO:s uteslutning av Åke Green, och debatten kring detta beslut, har blivit en följetång.

Ca 1.000 personer har utträtt som medlemmar på  kort tid. Fler är på väg ut.

Distriktsordförande har kallats till möte, där förbundsstyrelsen vill förklara sitt beslut. Några distrikt kräver en extra-ordinarie kongress. Sten-Gunnar Hedin, kräver att beslutet tas tillbaka, eller att styrelsen avgår.

IOGT-NTO:s egen förbundsjurist motsatte sig styrelsens beslut, och sade att det inte finns någon saklig grund för beslutet.

Debatten förs intensivt på IOGT-NTO:s interna intranät: ”Jag önskar att vi slapp Åke Greenar i resten av samhället också”, skriver Elin Lundgren, socialdemokratisk politiker och ordförande för IOGT-NTO i Gävle. Vad menar hon?

Någon slags ”rensningsaktion” på gång?

IOGT-NTO tvingas återigen att förklara sitt beslut.  De går igenom sin värdegrund, och de grundsatser som deras ideologi står på, och det låter nästan som en kristdemokratisk proklamation.

MEN, inget av det de säger ger fog för ett beslut att utesluta en person för uttalanden som personen gjort i kraft av sin grundlagsfästa åsikts- och yttrandefrihet, och till råga på allt, uttalanden som gjordes för ett antal år sedan.

Det blir intressant att följa fortsättningen, och få höra förklaringen till den egentliga bakgrunden till beslutet.

Är det  bara ett sammanträffande att IOGT-NTO ungefär samtidigt går ut med sitt kongressbeslut att det är förbjudet att sjunga psalmer eller religiösa sånger på sina möten?

Jag vågar slå vad om ett det finns ett antal ”gravade hundar”. De kommer fram så småningom.

2 reaktion på “Följetången IOGT-NTO

 1. Du läser för mycket Världen idag. Maken till vinklad och oseriös journalistik har jag nästan aldrig sett. Pröva att läsa Dagen istället, som är kritisk men håller sig till sanning och inte särskilt vinklade artiklar.

  Återigen, IOGT-NTO ställer sig självklart bakom vår yttrandefrihet i samhället. Det innebär inte alla kan vara med i IOGT-NTO oavsett åsikter och hur de väljer att uttrycka dessa.

  Och ja, beslutet om att ”förbjuda” psalmer på möten togs på kongressen i somras och har självklart ingen koppling till fallet Åke Green (som för övrigt inte har något med religion eller kristendom att göra). Psalmbeslutet handlar om att IOGT-NTO är religiöst obunden organisation med kristna medlemmar, muslimska medlemmar, ateistiska medlemmar, buddistiska medlemmar, osv. Att det då sjungs religiösa sånger på distriktsmöten och liknande känns väldigt konstigt. Längre tillbaka har det kanske inte upplevts som ett så stort problem, när medlemsgruppen varit mer homogen grupp (även om alla självklart inte varit kristna). Idag ser dock både IOGT-NTO och samhället annorlunda ut. Framförallt har diskussionen handlat om de minnesstunder som ofta förekommer på årsmöten för att hedra kamrater som avlidit under året och då känns det ganska opassande att sjunga en kristen psalm om flera av de avlidna är muslimer eller andra icke-kristna, tycker du inte? Varför inte istället välja en vacker sång utan starka reliösa kopplingar? Det är vad beslutet handlar om.

  Men en koppling mellan dessa båda beslut finns faktiskt. Det handlar om att alla ska få plats i IOGT-NTO, alla ska känna sig lika välkomna och få samma respekt. Ingen ska ha rätt att ta mer plats på någon annans bekostnad.

  När det gäller antalet som gått ur så är det naturligtvis inte särskilt roligt, men på lång sikt är jag övertygad om att detta gynnar oss. Bland allmänheten och även bland så gott som alla medlemmar jag träffat de senaste veckorna är reaktionerna enbart positiva.

  /Niklas

 2. Jag hänvisar till Världen Idag i detta fall eftersom de skriver mer om vad som händer i fallet. Och med de citat från förbundsjuristen och distriktsordföranden så kan jag inte se att de fakta de presenterar är ”oseriös journalistik”.

  Världen Idag idgar en grävande journalistik som är ovanlig i kristen press. Inte för inte har en av deras journalister fått ”Guldspaden” tre gånger. Har någon journalist från Dagen fått det? Vill du kalla denna grävande journalistik ”oseriös”? Varför får den som skriver den då pris för det?

  Jag kan i och för sig förstå vad du säger vad gäller psalm-sång på minnes-stund för muslimer. Men det är trots allt fortfarande en övervägande del av svenska folket som, trots att de inte räknar sig som kristna, vill få sin begravning i kyrkan, med präst, psalm, orgel, altare och allt annat. Varför skulle inte deras parentation då i IOGT-NTO få innehålla psalmer eller religiösa sånger.

  Och så vanligt är det väl inte med muslimer i IOGT-NTO över hela Sverige? Rätta mig gärna med lite statistik över fördelningen per distrikt, och med ålder så att man kan se sannolikheten för att den avlidne är muslim.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *