Ytterligare i debatten om KD:s ”nya linje”… Kristdemokrati är baserat på en kristen människosyn och värdegrund

Debatten fortsätter, och senaste i veckan blev Göran Hägglund häcklad i Aktuellt för att ha lånat begreppet Sunt förnuft, och Verklighetens folk från Ny Demokrati. Men sunt förnuft har väl inte NYD monopol på? Och inte heller bergreppet verklighetens folk?

Men alla skriverier tror jag är bra. Det drar uppmärksamheten till Kristdemokraterna.

Det som är riktigt bra att budskapet som Göran börjat föra fram appellerar både till det jag kallar ”klassiska” kristdemokrater, ideologiskt förankrade i en värdebaserad kristdemokrati, men även till de unga rebeller som finns i KDU eller kommit över från MUF till oss.

Det kan bli ett gyllene snitt av lyckat slag. Så länge vi håller oss till vårt principprogram, och vår ideologiska grundvärden: ” Vi talar om människans unika och okränkbara värde. Om människans ofullkomlighet. Om vårt förvaltaransvar gentemot natur och våra personliga egenskaper. Om personalism – vårt behov av naturliga och små gemenskaper för att som personer utvecklas i positiv riktning. Om subsidiaritet – rätt beslut på rätt plats – och den starkare gemenskapens ansvar att stödja den svagare att fatta självständiga beslut och göra självständiga val. Om broderskap och solidaritet. Om naturrätten som filosofisk grund för vår rättsuppfattning.” (Göran Hägglund i Dagen, 2009-10-02)

Göran brukar i sina tal nämna att vi är ett värdeorienterat parti. Men han talar inte alltid om vilka värden vi orienterar oss mot. Det gör han tydligt i artikeln i Dagen. Han skriver ”Så här inleds kristdemokraternas principprogram: ”Kristdemokrati är demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund.” Bättre kan det knappast sägas.Det kristdemokraterna vill åstadkomma är en politik som präglas av den del av den kristna traditionen som är möjlig att applicera på just politiken. Dessa kan sammanfattningsvis kallas kristdemokrati. Eller kristen etik, kristen filosofi eller kristen humanism. Vi och den internationella kristdemokratin har valt att formulera denna filosofi i några klart definierade begrepp.”

Nu gäller det att han fortsättningsvis också betonar vilka värden vi orienterar oss mot.

Fler artiklar och debattinlägg nedan:

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1719895/froet-till-en-ny-kristdemokrati-saddes-pa-facebook

http://medborgarperspektiv.blogspot.com/

http://www.expressen.se/ledare/1.1716828/ann-charlotte-marteus-de-verkliga-elitisterna

http://www.aftonbladet.se/kultur/article5840691.ab

http://erixon.com/blogg/2009/09/nya-kristdemokraterna/

En reaktion på “Ytterligare i debatten om KD:s ”nya linje”… Kristdemokrati är baserat på en kristen människosyn och värdegrund

  1. Hycklaren Hägglund fjädrar sig och påstår att KD hävdar ” Vi talar om människans unika och okränkbara värde. ”sen 1964” (Sic!) i det uppenbart föga lästa partipartituret. Verkligheten hos KD har under åren talat ett helt annat språk.

    Homosexuellas rättigheter har KD med dånande emfas motarbetat i allt från partnerskapslagstiftningen, hetslagstiftningen till den könsneutrala äktenskapslagstiftningen och krävt negativt särskiljande lagstiftning. Då var det minsann inte så noga i att visa respekt för att alla duger och passar.

    I det iviriga särbehandlandet av det religiösa favo. hatobjektet homosexuella så har kd-politiker här ogenerat hävdat ”barnens bästa”, Kristna sveriges bästa” och världens bästa.

    I tongivande högljudda underlivstroende KD-politikers värld så tycks homosexuella inte ens vara människor. Påminner inte så lite om när svarta och vita i usa inte fick gifta sig. Likvärdig kristen argumentation mot detta- se ovan. Bibelhögern upprepar sig här med en rapande dåres envishet.

    Allas lika värde- knappast i KD. Den dan..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *