Val i Zimbabwe

Det är val i Zimbabwe. Som förr så riggar myndigheterna valresultaten, med stöd av polisen och militären.

Det förekommer falska namn i väljarlistorna, och människor som registrerat sig har avvisats från röststationerna med hänvisning till att de inte står på listorna. 

Trots det är det något som hänt. Folket uttalar öppet sin opposition mot Mugabe, t.om inför poliser och in vallokalerna. Och det verkar som att även den officiella rösträkningen visar att oppositionen gått fram starkt. 

Enligt de privata inrapporteringen av röstresultaten, som rapporteras in parallellt från de olika röstningsstationerna har oppositionen stor majoritet i de som hittills räknats.  De privata inrapporteringarna sker utifrån att röstsammanräkningarna affischerats utanför rösträkningslokalerna, när rösträkningen är klar.

Men alla räknar med att Mugabe & myndigheterna kommer att förfalska röstresultatet, enligt insider-tips skall Mugabe få 52 % av rösterna. 

Ni kan följa röstsammanräkningen via denna länk. Här visas både de officiella siffrorna (ZEC) och de privat organiserade (PVT). En annan intressant artikel är denna. Ytterligare en hemsida som sammanställer röstsammanräkningar är http://www.zimelectionresults.com/ 

——–

En äkta berättelse om livet i Zimbabwe (via kontakter i landet) som lider under stor inflation (över 100.000 % per år): 
En man går fram längs gatan med en skottkärra full med sedelbuntar. En tjuv smyger upp bakifrån, knuffar mannen, välter skottkärran så att pengarna ramlar ut.  – Och tar skottkärran och springer iväg med den! 

Svenska tidningar rapporterar om valet: Svd, Svd, DN, Sydsvenskan

 * Ytterligare intressanta länkar hittar ni till höger i bloggrollen under rubriken Zimbabwe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *