Zimbabwe

Jag har under veckan läst boken ”Mukiwa” av Peter Godwin. Han är, liksom jag, född i Zimbabwe, och ett år yngre än mig, så vi tillhör samma generation.

Skillnaden är att när jag var 16 så flyttade jag till Sverige för att gå gymnasiet. Han stannade och var med i kriget mot ”frihetskämparna”, ”terroristerna” Vilket ord man använde berodde på vilken sida man stod.

Mugabe räknades som en hjälte av folket, och av västvärlden, speciellt i media, när landet blev fritt och bytte namn från Rhodesia till Zimbabwe.

1984 fick Mugabe ett hedersdoktorat av Edinburghs Universitet. Nu har det återkallats.

Redan 1984 visste vi som var insatta om vad som pågick.

Jag och min fru, Marie, for till Zimbabwe i februari 1983 för att se om vi kunde bo där, och eventuellt starta något slags företag. Vi hade med oss några uppdrag från Svenska företag och undersökte möjligheterna.

Vi hörde redan då talas om att vissa personer genomgick en plötslig död, ofta kamoflerad som en naturlig död. T.ex dog några av Mugabes f.d. generaler som stött sig med honom genom att bli påkörd av ett tåg. Och nu bara för någon månad sedan läste jag att ytterligare någon general som varit trogen i alla dessa år, men som nu blivit kritisk, också genomgick samma död.

När man gick eller åkte i Harare kom ibland Mugabe i en ”motorcade”, dvs i en lång karavan av motorcyklar, armélastbilar med soldater på flaket och någon stans i mitten en svart Mercedes. Alla ljus blinkande och sirenerna på högsta volym. Vi blev tillsagda att vad vi än gjorde så skulle vi omedelbart stanna, gå åt sidan och stå still vid vägkanten. Gjorde man inte det stannade en lastbil och skjöt. Under vårt halvår där hände det flera gånger.

När vi kom till Sverige och berättade detta fick vi konstiga blickar och jag tror att folk tog oss för att vara rasister…

Jag kommer bevaka Zimbabwe-frågan mer i denna blogg, och även berätta om min uppväxt här.

Intressant reseföretag som också talar om Zimbabwes situation.

Tillägg: 2007-09-02
Birgitta Ohlsson, som jag annars normalt inte har mycket gemensamt med skriver på Svd, Brännpunkt om situationen i Zimbabwe, och för fram ett antal praktiska förslag för att åstadkomma en förändring. Jag håller med! Ta itu med Mugabe innan det är för sent.

2007-09-07
Zimbabwes ambassadör, Mary  S Mubi,  skriver idag på Brännpunkt och  anklagar Ohlsson för falska anklagelser.  Såsom Zimbabwes företrädare brukar göra skyller hon i stället alla problem på rasmotsättningar, landfördelningen och sanktionerna. Vilkar sanktioner? De sanktioner som finns nu är mot höga tjänstemän, Mugabe och hans familj, så att de inte kan resa på sina shoppingturer till London, Paris mm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *